Omówiliśmy już raka
jelita grubego, jedną z najgroźniejszych i coraz bardziej powszechnych chorób. W
każdym przypadku dolegliwości brzusznych, a zwłaszcza pojawienia się krwi w
stolcu, należy wykluczyć tę właśnie zmianę. Jednak w jelitach lokalizuje się
wiele innych schorzeń, często również zagrażających życiu. Jelito
człowieka anatomowie dzielą na cienkie i grube. Nazwa odzwierciedla istotnie
ich wygląd. Spożyty pokarm opuszcza żołądek przez otwór zwany odźwiernikiem. Tu
rozpoczyna się dwunastnica, która praktycznie rzecz biorąc jest pierwszym
odcinkiem jelita cienkiego, choć jej budowa różni się nieco od jego pozostałej
części. Dwunastnica swym kształtem przypomina podkowę i leży w tylnej części brzucha.
W miejscu gdzie wchodzi ona do jamy otrzewnej rozpoczyna się właściwe jelito cienkie. Jego długość wynosi średnio
około 5 m. Zawieszone jest na paśmie
błony surowiczej zwanym krezką, w którym przebiegają naczynia krwionośne i
limfatyczne do i od jelita. Od środka jelito jest pofałdowane, a dzięki
specjalnej budowie błony śluzowej (kosmki) cała jego powierzchnia wewnętrzna wynosi ok. 200-300m2.
Tak olbrzymi obszar potrzebny jest aby zrealizować podstawową funkcję jelita
cienkiego, to jest wchłanianie spożytego pokarmu. U ludzi, którzy mieli wykonaną
rozległą resekcję ( wycięcie ) jelit z różnych przyczyn może dojść do tzw.
zespołu krótkiego jelita. Choroba ta polega na niedoborze wielu składników odżywczych,
których skrócone jelito nie jest w stanie wchłonąć. W skrajnych przypadkach
prowadzi to do śmierci z powodu niedokrwistości i innych ciężkich zaburzeń.
Ratunkiem dla tych chorych są specjalne odżywki lub żywienie pozajelitowe (
dożylne kroplówki często do końca życia).
Jelito cienkie rzadko
jest siedliskiem pierwotnych chorób, lecz bywa wciągane w inne procesy
patologiczne. W przypadku uwięźniętej
przepukliny może dojść do martwicy jelita i konieczności resekcji (patrz
artykuł o przepuklinach). Również zrosty po uprzednich zabiegach na jamie
brzusznej powodują niekiedy skręcanie się pętli jelitowych, co prowadzi do
niedrożności oraz martwicy.
Cały przewód pokarmowy,
a zwłaszcza jelito cienkie reaguje na infekcje pokarmowe zarówno wirusowe jak i
bakteryjne. Ciężkie zakażenia powodują trudne do opanowania biegunki, które u
osób starszych czy osłabionych innymi chorobami mogą prowadzić nawet do zgonu.
Epidemie zatruć są szczególnie częste latem (lody, ciastka z kremem itp.).
Z chirurgicznych chorób
jelita cienkiego należy wymienić zapalenie uchyłka Meckela. Cóż to takiego?
W pewnym okresie życia
płodowego człowieka występuje tak zwany przewód żóltkowo-jelitowy, który zanika
wraz z dojrzewaniem płodu. U około 2% ludzi nie znika on całkowicie i pozostaje
pod postacią uwypuklenia w połowie długości jelita, zwanego właśnie od nazwiska
odkrywcy uchyłkiem Meckela. Nie powoduje on żadnych dolegliwości, chyba że
dojdzie do zmian zapalnych w jego obrębie. Objawy są wówczas nie do odróżnienia
od zapalenia wyrostka. Chorych operuje się i usuwa zarówno wyrostek jak i
uchyłek. W czasie każdego otwarcia jamy brzusznej szuka się uchyłka i nawet
jeśli jest niezmieniony, usuwa się go.
Patologią o
umiejscowieniu w jelicie cienkim, najczęściej w okolicy połączenia z jelitem grubym, jest choroba Leśniowskiego-Crohna. Odkrył ją
polski lekarz Leśniowski na początku XX wieku, a w latach 30-tych dokładnie
opisał Brytyjczyk Crohn. Zmiany chorobowe mogą wystąpić w całym przewodzie
pokarmowym. Najwięcej przypadków tej choroby notuje się w USA i Europie
Zachodniej. Nie poznane są do końca jej przyczyny. Najprawdopodobniej odgrywa
tu rolę spaczona odpowiedź immunologiczna tzw. autoagresja. Podejrzewa się też
czynniki genetyczne oraz zaburzenia w ilości, a przede wszystkim jakości,
bakterii żyjących w naszych jelitach. Wiele szczepów jest nam niezbędnych do
życia, a jeśli ich zabraknie pojawiają się poważne problemy. Objawy choroby
Crohna to biegunki często z krwią, utrata wagi i wyniszczenie, przetoki
jelitowe wewnętrzne (np. do pęcherza moczowego) i zewnętrzne (okołodbytnicze).
Leczenie jest bardzo trudne i obejmuje zarówno postępowanie zachowawcze jak i chirurgiczne usuwanie czy poszerzanie
zmienionych odcinków jelita. W ostatnich latach pojawiły się nowe leki (tzw.
biologiczne) dające pewne nadzieje na lepsze opanowanie choroby, która przebiega
rzutami i niestety wielokrotnie mimo leczenia prowadzi do poważnych powikłań, a
nawet zgonu.
Jelito
grube zwane inaczej okrężnicą, które
rozpoczyna się w prawym dolnym obszarze
jamy brzusznej otacza cały brzuch jakby ramą i kończy się odbytem. Tu
lokalizuje się wiele chorób zarówno tych bardzo groźnych, jak również tych
tylko dokuczliwych. Opisaliśmy już raka,
guzkom krwawniczym i innym chorobom okolicy odbytu poświecimy oddzielny
artykuł. Trudność w diagnozowaniu chorób jelita grubego polega na tym, że wiele
z nich ma zbliżone objawy. Aby podjąć leczenie trzeba dokładnie ustalić
przyczynę dolegliwości. Z uporem maniaka podkreślam, że nie wolno lekceważyć
objawów jelitowych, a broń Boże leczyć się z pomocą sąsiada czy cudotwórcy z
telewizji.
Jedną z bardziej
dokuczliwych chorób jest tak zwany
zespół jelita drażliwego. Pod tym pojęciem kryje się szereg objawów takich jak
kurczowe bóle brzucha, biegunki, zaparcia, wzdęcia, nadmierna ilość gazów itp.
Często pacjenci wiążą te dolegliwości ze stresem, lecz niekiedy nie można
doszukać się żadnej przyczyny. Chorym wykonuje się wiele badań, aby wykluczyć
raka czy inne schorzenia o podłożu organicznym. Niekiedy dochodzi nawet do
otwarcia jamy brzusznej lub oglądania jej wnętrza w trakcie laparoskopii
diagnostycznej. Leczenie, po potwierdzeniu diagnozy (czyli wykluczeniu przyczyn
organicznych), musi być wielokierunkowe i obejmować zarówno zmianę diety, eliminacje
czynników stresowych jak i stosowanie środków farmakologicznych. Nie ma nadal
dobrych leków na tę chorobę. Ważne jest oddziaływanie na sferę psychiki.
Przewód pokarmowy jest wrażliwy na czynniki stresowe, o czym wie wielu
Czytelników. Przed egzaminami czy innymi sytuacjami stresowymi często męczą nas
biegunki czy puste parcie na stolec. Długotrwały, często skrywany stres może
również niekorzystnie wpływać na jelito grube.
U osób po 50-60 roku
życia w jelicie grubym powstają uchyłki. Są to uwypuklenia błony śluzowej,
powstające w osłabionych miejscach ściany okrężnicy. Dolegliwości to
najczęściej okresowe pobolewania, zaparcia a czasami pokrwawiania. Leczenie
polega przede wszystkim na zmianie diety na bogatoresztkową, a więc zawierającą
otręby, chleb razowy, warzywa i owoce. Środki rozkurczowe, czy preparaty kwasu
masłowego mogą stanowić uzupełnienie terapii. Niekiedy jednak dochodzi do
poważniejszych powikłań, to jest krwotoków lub zapalenia z możliwością
przebicia uchyłka. Pojawia się wtedy silny ból, zatrzymanie gazów i stolca a niekiedy
objawy zapalenia otrzewnej. Tu potrzebna jest interwencja chirurgiczna,
polegająca na wycięciu zmienionego odcinka jelita.
Żywienie stanowi
szczególnie ważną część profilaktyki i leczenia chorób jelita grubego.
Udowodniono, że dieta bogata w tłuszcze zwierzęce i mięso, powoduje powstawanie
wielu chorób, a wśród nich raka. Ludzie odżywiający się dietą z przewagą ryb,
warzyw, owoców i ciemnego chleba w mniejszym stopniu narażeni są na te
niezwykle groźne zmiany.
Okrężnica jest również
miejscem lokalizacji wrzodziejącego zapalenia jelita grubego (łac. colitis
ulcerosa). To choroba charakteryzująca się biegunkami z krwią i śluzem,
powodującymi znaczne wyniszczenie. Objawy podobne są do choroby
Leśniowskiego-Crohna i często te schorzenia mylone są ze sobą, choć zapalenie wrzodziejące
lokalizuje się tylko w jelicie grubym. Colitis ulcerosa może prowadzić do
przebicia jelita, ostrej niedrożności a poza tym jest stanem prowadzącym do
raka. Leczenie jest trudne i niekiedy kończy się usunięciem całego jelita
grubego. Wytwarza się wtedy stomię na jelicie cienkim, lub za pomocą specjalnych technik chirurgicznych
wytwarza się zbiornik zastępujący odbytnicę i zapewniający możliwość normalnego
wydalania stolca. Pacjent ze stwierdzony colitis ulcerosa musi być nadzorowany endoskopowo w celu szybkiego wychwycenia zmian prowadzących do raka (kolonoskopie co kilka lat)
Widzimy jak wielką rolę
odgrywają w naszym organizmie jelita. Dbajmy
więc o nie. Wzbogacajmy dietę w warzywa, owoce, otręby pszenne i jogurty.
Unikajmy niepotrzebnych stresów. Wtedy na pewno" kiszki zagrają nam
wesołego marsza".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz